Paikallinen yritysrahoitus tuonut maaseudulle mittavat investoinnit

Julkaistu 27.5.2019, päivitetty 28.5.2019
 

Maaseudulla myönnetään paikallisesti yritysrahoitusta, jonka vaikutukset alueelle ovat merkittävät. Leader-rahoitus kattaa korkeintaan kolmasosan yrityksen investoinnista, mutta se kannustaa yrityksiä kehittymään. EU:n, kunnan ja valtion rahastakoostuva Leader-rahoitus on tuonut viimeisen viiden vuoden aikana 70 miljoonan yksityiset investoinnit suomalaiselle maaseudulle.

Vuosina 2014-2018 Leader-rahoitusta on kokonaisuudessaan myönnetty Suomessa maaseudun yrityksien investointeihin 24,8 miljoonaa ja se on tuonut maaseudulle 70,5 miljoonaa euroa yksityisiä investointeja. Kokonaisinvestoinnit ovat siis olleet viidessä vuodessa liki 100 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen Leader-ryhmät ovat vuosina 2014-2018 tukeneet maaseudun yritysten investointeja 1,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi Leader-ryhmät ovat rahoittaneet yrittäjien yhteistä markkinointia ja tuotekehitystä muun muassa matkailussa. Yritysryhmiin on osallistunut 50 keskisuomalaisyritystä.

Leader-rahoitusta on mahdollisuus saada maaseudulla sijaitsevien yritysten toiminnan kehittämiseen. Keski-Suomessa yrittäjät ovat esimerkiksi hankkineet koneita ja laitteita ja rakentaneet toimitiloja. Näiden investointien myötä yritysten tuotanto on kasvanut ja liikevaihto parantunut.

Rahoituksen avulla yrittäjä pystyy useimmiten tekemään investoinnin nopeammin tai laajempana kuin ilman ulkopuolista rahoitusta. Monissa tapauksista ulkopuolinen rahoitus toimii kannustimena, että investointi ylipäätään tehdään, kertoo Leader JyväsRiihen toiminnanjohtaja Pirjo Ikäheimonen.

Koska investointeihin myönnettävä avustus on 20-35 % koko investoinnista, rahoitus tuo samalla mittavat yksityiset investoinnit maaseudulle. Ne hyödyttävät välillisesti paljon suurempaa joukkoa kuin vain itse yrittäjää. Investointien myötä yritykset pystyvät usein palkkaamaan uusia työntekijöitä.

Investoinnit työllistävät myös alueen muita yrittäjiä, esimerkiksi tuotantotilan tekevää urakoitsijaa, ja tietysti elinvoimaiset yritykset tuovat maaseudulle töitä ja palveluita, kertoo Ikäheimonen.

Keski-Suomessa toimii neljä paikallista Leader-ryhmää, JyväsRiihi, Maaseutukehitys, Vesuri-ryhmä ja Viisari. Koko maakunta Jyväskylän ja Äänekosken keskusta-alueita lukuun ottamatta on rahoituksen piirissä. Leader-rahoitus myönnetään paikallisesti Leader-ryhmästä, jonka hallitus eli alueen asukkaat tekevät rahoituspäätökset.

Voit tutustua maaseuturahoitusta saaneiden yritysten kasvutarinoihin:
Yritystarinoita Keski-Suomesta
keskisuomenmaaseutu.fi

Lisätiedot:
Leader JyväsRiihi, Pirjo Ikäheimonen, puh. 040 868 1113
Leader Maaseutukehitys, Tiina Seppälä, puh. 040 755 5115
Leader Vesuri-ryhmä, Raisa Saarilahti-Kulju, puh. 050 324 1144
Leader Viisari, Marja Salonen, puh. 0400 418 055

 
Päivitetty 28.5.2019

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA


 

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

facebook-sivujen linkki

instagram-tilin linkki

linkedin-sivujen linkki

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »