Mustasotilaskärpäsistä kehitetään liiketoimintaa Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalle

Julkaistu 20.2.2019
 

VTT ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK kasvattavat Tarvaalassa mustasotilaskärpäsiä ja niiden toukkia kiertotalouden tarpeisiin esimerkiksi rehuksi tai osaksi biojakeita. Niiden elämää ja kasvua voi seurata 20.2.2019 alkaen suoratoistona. VinsectS-hankkeessa kartoitetaan hyönteistalouden mahdollisuudet Saarijärven-Viitasaaren seutukunnan alueella ja kehitetään yrittäjien osaamisvalmiuksia tulevaisuuden hyönteistaloudessa.

Hyönteistalous on nouseva trendi, joka tähtää proteiiniomavaraisuuteen, ruuantuotannon kestävään kehitykseen ja resurssien tehokkaaseen käyttöön. Mustasotilaskärpäset valittiin VinsectS-hankkeen hyönteiskasvatuskontin asukkaiksi, koska ne soveltuvat kestävyytensä vuoksi hyvin hyönteisten kasvatuksen ja jalostamisen koulutus- ja kehitysympäristöön. Kärpäsiä ja niiden toukkia voidaan käyttää muun muassa elintarviketuotantoeläinten rehuna ja prosessoimaan biojakeita.

”Haluamme lisätä yritystoimintaa suunnittelevien tietoja hyönteiskasvatuksesta. Hankkeen avulla voimme löytää uusia synergiaetuja esimerkiksi kartoittamalla seutukunnan hyönteiskasvatukseen soveltuvat sivuvirrat ja niiden ympärillä toimivat yritykset. Tulosten perusteella luomme Saarijärven-Viitasaaren alueelle tiekartan ohjaamaan hyönteistalouden kehittymistä”, kertoo VinsectS-hankkeen projektipäällikkö Matti Tähtinen VTT:ltä.

Ravinteikas toukka kasvaa nopeasti

Mustasotilaskärpäsen toukka hajottaa muiden hyönteisten lailla eloperäistä materiaalia, kuten elintarvikejätteitä ja lantaa. 10 kilosta kasvisseosta voidaan saada jopa 7 kiloa kärpäsen toukkia. Hyönteisestä syötävää on sen ravintorikkain osa eli toukka, joka sisältää kaikki tarvittavat aminohapot sekä huomattavan määrän kalsiumia. Mustasotilaskärpäsen toukasta on noin 45 % proteiinia ja 44 % rasvaa. Toukat sopivat sellaisinaan osaksi kotieläinten tai kalojen ruokintaan.

EU:n uusi elintarvikelainsäädäntö mahdollistaa uuselintarvikkeiden myynnin koko Euroopassa, mikä muodostaa kysynnän ja tarpeen myös kotimaiselle hyönteistuotannolle.

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittamaa hanketta hallinnoi VTT. JAMKin Biotalousinstituutti on mukana hankkeessa tutkimuskumppanina.

Seuraa toukkien elämää ja kasvua verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=yo6XABm5u08

Lisätietoja:
VTT Oy, Matti Tähtinen, projektipäällikkö, 040 153 0405, matti.tahtinen(at)vtt.fi

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti Tiina Siimekselä, 040 630 3149, tiina.siimeksela(at)jamk.fi

 
Päivitetty 20.2.2019

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA


 

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

facebook-sivujen linkki

instagram-tilin linkki

linkedin-sivujen linkki

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »