Maaseuturahoituksen vaikutukset näkyvät maalla, vedessä ja ilmassa

Julkaistu 16.10.2018
 

Kesän ja alkusyksyn rahoituskohteita Keski-Suomessa ovat kansallispuistot ja liikuntapaikat, Konnevesi-Laukaa reitti ja Päijänne sekä dronet ja revontulet. Katseet on siis suunnattu monipuolisesti maalle, veteen ja ilmaan, joista haetaan paitsi vapaa-ajanelämyksiä myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Vuoden kolmannella neljänneksellä Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät myönsivät rahoitusta yli 50 kohteelle yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen ELY-keskus tukee hankerahoituksella elintarvikevientiosaamista ja yritysten kansainvälistymistä. Viidessä yritysryhmässä vauhditetaan yritysten omia, konkreettisia kehittämistarpeita liiketoiminnan kasvattamiseksi. Suora yritysrahoitus menee valtaosin investointeihin, kuten koneisiin, laitteisiin ja kalustoihin tai uusiin toimitiloihin. Nuori karstulalaisyrittäjä keskittyy tuomaan markkinoille sote-yrityksille suunnatun sovelluksen perustamistuen avulla. Viitasaarella metsäkoneyrittäjille on jatkossa tarjolla uudenlaista palveluliiketoimintaa. Maaseuturahoituksen vipuvaikutuksella yritykset tekevät maakuntaan 1,7 miljoonan euron investoinnit.

Revontulien kuuntelua ja liikuntapaikkoja

Hankasalmen observatorioon rakennetaan maailman ensimmäinen revontulien äänten tutkimiseen tarkoitettu havaintoasema maaseutuohjelman Leader-rahoituksen avulla. Hankasalmen observatorion yhteydessä ovat jo revontulien havainnointiin tarkoitettu Ilmatieteenlaitoksen magnetometri sekä revontulikamera. Nämä laitteistot yhdessä äänen havainnointiaseman kanssa muodostavat ainutlaatuisen havaintolaitteistokokonaisuuden, mitä ei ole missään muualla maailmassa. Havaintoasema parantaa harrastusmahdollisuuksia observatoriolla, sillä revontulien lisäksi voidaan kuunnella erilaisia luonnon ääniä, esimerkiksi myrskyjen liikkeitä. Asemaa voidaan käyttää myös opetuskäyttöön.

Keski-Suomen Leader-ryhmät ovat rahoittaneet 100 harraste- ja liikuntapaikkaa vuodesta 2014 alkaen. Lisäksi lähes 100 yhdistystä on tehnyt harrastusvälinehankintoja yleishyödylliseen käyttöön. Alkusyksystä on rahoitettu Kuhmoisiin maastopyöräilyreitistö, Keuruulle frisbeegolfradan kunnostus ja Petäjävedelle pump track –rata. Harrastus- ja liikuntakohteet ovat alueen asukkaiden itsensä ideoimia ja ne toteutetaan yleensä osin talkoovoimin. Ne mahdollistavat harrastamisen alueen asukkaille ja vetävät ihmisiä puoleensa lähikaupungeista ja kauempaakin.

Lisätietoja:

Veli Koski, puh. 0295 024 563, Keski-Suomen ELY-keskus (hanketuet)
Risto Piesala, puh. 0295 024 585, Keski-Suomen ELY-keskus (yritystuet ja yritysryhmät)
Leader-hankkeet ja yritystuet www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot

 

     

 
Päivitetty 16.10.2018

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA
Toritalo (ent. OP)
Keskustie 47
43900 Kinnula

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

facebook-sivujen linkki

instagram-tilin linkki

linkedin-sivujen linkki

 

 

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »