Sulje | Tulosta
Tämä sivu on tulostettu: https://www.witas.fi/

Etusivu > Ajankohtaista > Blogi > Koronakriisi, voiko löytää mitään positiivista?

Koronakriisi, voiko löytää mitään positiivista?

Muutama viikko sitten en olisi uskonut, että tällaisella otsikolla nyt kirjoitan. Kriisi on äkillinen tapahtuma, joka vaikuttaa suuresti normaaliin toimintaan. Koronakriisi on nyt meneillään, vaikutuksia ja kestoa ei pysty kukaan arvioimaan. On vain selvää, että jotain tulee maailmassa peruuttamattomasti muuttumaan. Informaatiota tulee monista eri kanavista, jokainen meistä yrittää nyt poimia tärkeät tiedot informaatiotulvasta. Juuri ne asiat, joilla on meille merkitystä. Kaikkein tärkeintä on loppujen lopuksi läheiset ja terveys. Tapa, jolla tästä nyt muistutetaan, on karmea.

Kun katson tilannetta elinkeinojen näkökulmasta, tulevat kriisin vaikutukset olemaan suuret ja pitkäkestoiset ja aika pian ne ulottuvat yrityksistä kotitalouksiin. Kaikki tahot kokoavat hyviä tukiehdotuksia ja paketteja yrittäjille. Kaikista tärkeintä näissä tukitoimissa on mielestäni se, että niiden täytyy olla tarpeeksi mittavia ja ne on saatava käytäntöön pian, eli toisin sanoen heti.

Kehittämisyhtiön näkökulmasta kriisi kirkastaa mielestäni meidän tärkeintä perustehtäväämme. Sitä tehtävää, jonka vuoksi me olemme olemassa. Perustehtävämme on alueemme yritysten auttaminen, neuvominen ja lähellä kulkeminen, kaikissa yrityksen elinkaaren eri vaiheissa. Tätä tehtävää toteutamme yritysneuvonnan ja kehittämishankkeiden kautta. Witaksen peruspalveluihin kuuluu yhtenä osana talouden tasapainottaminen ja terveyttäminen, tässä hetkessä tämä osa-alue korostuu ja tähän resursseja priorisoidaan.

Yritysten näkökulmasta tilanne viimeistään nyt pakottaa miettimään sopeuttamisen eri keinoja, luomaan uusia toimintatapoja sekä tekemään yrityksen kannalta tarvittavan digiloikan. Yrittämiseen kuuluu aina taloudellinen riski, joka voi realisoitua konkurssin muodossa.  Meidän witaslaisten silmissä kaikki yrittäjät ovat omalla tavallaan sankareita jo sen vuoksi, että he ovat uskaltaneet ottaa tuon riskin. Jos jonkun yrittäjän liiketoiminta tämän kriisin takia päättyy, niin toivon, että alamme yhdessä hyvin pian suunnittelemaan uutta!

Suurimpana positiivisena asiana näen yhteisöllisyyden, yhteistyön ja välittämisen lisääntymisen ihan kaikilla tasoilla yhteiskunnassa. Kun olen seurannut esimerkiksi yrittäjien keskustelua koronakriisistä, niin samalla toimialalla olevat kilpailijat neuvovat ja tsemppaavat toisiaan, kaikki yritysten kanssa työskentelevät toimijat tiivistävät keskinäistä yhteistyötään entisestään ja pikku känkkäränkät ja mielipide-erot ihmisten välillä eivät ole enää merkityksellisiä. Pidetään nämä positiiviset asiat mukana nyt ja myös sitten kun tilanteesta selvitään, yhdessä!

 

 

 

 

 

Tapani Laitinen
toimitusjohtaja
Kehittämisyhtiö Witas Oy

Witaksen toiminta koronakriisin aikana

takaisin blogi-sivulle
takaisin etusivulle