Maaseuturahoitusta maakuntaan moneen tarpeeseen - haku jatkuu keskeytyksettä myös rahoituskausien välissä

Julkaistu 21.10.2020
 

Keski-Suomen ELY-keskus ja Leader-ryhmät ovat heinä-syyskuussa myöntäneet maaseuturahoitusta maakunnan yrityksille ja hankkeille 1,6 miljoonalla eurolla. EU:n seitsemän vuoden rahoituskausi on päättymässä, mutta maaseutuohjelman rahoitushaku jatkuu kauden vaihtumisesta huolimatta.

Keski-Suomen ELY-keskus myönsi maaseuturahastosta rahaa kolmannella vuosineljänneksellä miljoona euroa. Suurin summa, yli puoli miljoonaa euroa menee yleishyödylliseen investointiin, joka on kevyen liikenteen väylän rakentaminen Petäjävedelle. Investoinnin avulla saadaan turvallinen kulkuyhteys Pihlajaniemen suunnasta Kintauden koululle. Lisäksi maakunnassa käynnistyy digitaalisuuden avulla yhteisöllisyyttä edistävä hanke.

Yritysten investointitukea myönnettiin kahdelle yritykselle kalusto- ja laiteinvestointeihin yhteensä 50 000 euroa. Villa tuotteiksi -yritysryhmähankkeella edistetään kotimaisen villan hyödyntämistä sekä rakennetaan taloudellisesti kannattavaa villan tuotantoketjua. Lomaseutu #365 yritysryhmässä kymmenen matkailuyritystä Viitasaaren seudulta hakevat liiketoimintaan kestävää kasvua laadun ja vastuullisuuden avulla.

Leader-ryhmiltä tukea yli 630 000 eurolla maaseudun yrityksiin, vapaa-ajan kohteisiin ja rakennuksiin

Keski-Suomen Leader-ryhmät rahoittivat maaseuturahastosta samalla vuosineljänneksellä kahtakymmentä yritystä ja kolmeakymmentä yleishyödyllistä yhteisöä yhteensä runsaalla 630 000 eurolla, josta reilut 43 000 euroa yrityksille ja 589 000 euroa yhteisöille. Asukkaiden ja yrittäjien tarpeesta lähtevillä pienilläkin ideoilla saadaan aikaan merkittävää kehitystä paikkakunnille. Suurimmat yksittäiset yritystuet myönnettiin metallialan yrityksen tuotantotilojen laajennukseen Uuraisilla ja elementtituotannon tuotekehitykseen Karstulassa. Muita yritysinvestointeja ovat esimerkiksi kukka- ja hautauspalvelun sekä muovituoteyrityksen tuotanto- ja toimitilojen laajentamiset Konnevedellä. Metsäalan laitteiden hankintaa tehdään Keuruulla ja Kuhmoisissa. Saarijärven Luotolan saunamaailmaa lisärakennetaan.

Yleishyödyllisillä hankkeilla parannetaan vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia monin tavoin: esimerkiksi Kapeenkosken luontokohde tehdään paremmin saavutettavaksi. Jämsän Länkipohjaan rakennetaan frisbeegolfrata, Keuruun Ison Kirjan uimarantaa kunnostetaan, Uuraisilla kehitetään Hiirolan ravirataa ja juhlitaan 100-vuotiasta Urheiluseura Raikua. Luontopolkuja rakennetaan useampaan kylään pohjoisessa Keski-Suomessa. Lisäksi omaishoitajien jaksamista edistetään käsitöiden, taiteen ja kulttuurin avulla Jyväskylän seudulla.

Myös monia yhteisöllisessä käytössä olevia rakennuksia korjataan ja remontoidaan eri puolilla Keski-Suomen maaseutua mm. energiatehokkaammiksi.  Vesuri-ryhmän toiminta-alueella 21 yhteisöä toteuttaa teemahankkeen myötä pieniä investointeja, kuten laitehankintoja ja korjaus- ja kunnostustöitä yhteisissä liikunta- ja kokoontumistiloissa.

Maaseuturahoituksen haku jatkuu keskeytyksettä

Uuden rahoituskauden 2021-27 valmistelu on käynnissä, mutta yritys- ja hanketukien hakemiseen kauden muutos ei vaikuta. Maaseuturahoitusta voi hakea edelleen Keski-Suomen ELY-keskuksesta ja Leader-ryhmistä, mutta rahoituspäätöksiä voi joutua odottamaan keväälle 2021, jolloin vahvistetaan käytettävissä olevat varat. Maaseuturahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yritysten kehittämiseen ja investointeihin.
 

Maaseutupäällikkö, Ulla Mehto-Hämäläinen puh. 0295 024 577, Keski-Suomen ELY-keskus
Leader-ryhmien hanke- ja yritysrahoitus: www.keskisuomenmaaseutu.fi/yhteystiedot 

 
Päivitetty 21.10.2020

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA
Toritalo (ent. OP)
Keskustie 47
43900 Kinnula

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

facebook-sivujen linkki

instagram-tilin linkki

linkedin-sivujen linkki

 

 

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »