Kinnulan, Kivijärven, Pihtiputaan ja Viitasaaren yrityksille koronarahoitusta 2,5 miljoonaa euroa

Julkaistu 22.10.2020
 

Kehittämisyhtiö Witas Oy:n alueella toimiville yrityksille on myönnetty koronarahoitusta yhteensä 2,5 miljoonaa euroa. Koronakriisin vuoksi yritykset ovat voineet hakea väliaikaisia koronarahoituksia Keski-Suomen ELY-keskuksesta, Business Finlandilta, Valtiokonttorista, yrityksen kotikunnasta tai KEHA-keskuksesta.

– ELY-keskuksen ja Business Finlandin myöntämillä kehitysrahoituksilla mitattuna ja asukaslukuun suhteutettuna positiivista on, että Witas-alueen yritykset ovat aktiivisesti hakeneet ja saaneet kehitysrahoitusta kolmanneksi eniten Keski-Suomessa Jyväskylän seudun ja Jämsän jälkeen, vaikka alueena olemme kolmanneksi pienin väestömäärällä mitattuna, kertoo Kehittämisyhtiö Witaksen toimitusjohtaja Tapani Laitinen.

– Oli erittäin ilahduttavaa huomata, kuinka kevään nopeasti edenneessä kriisitilanteessa yrittäjät ottivat yhteyttä meihin Witaksen yrityskehittäjiin ja löysivät yhteistyössä asiantuntijoidemme kanssa yritykselleen parhaiten sopivan koronarahoituksen muodon sekä muut tarvittavat nopeat toimenpiteet taloustilanteeseensa. Poikkeusolojen aikaan otimme haltuun useita täysin uusia tukimuotoja ja kontaktoimme merkittävän määrän alueemme yrittäjiä. Erityisen arvokasta oli tavoittaa myös niitä yrittäjiä, jotka eivät ole olleet asiakkaitamme aikaisemmin tai pidempään aikaan. Avustimme alueemme yrittäjiä koronatukien hakemisessa käytännössä ja olemme edelleen yrittäjien tukena esimerkiksi koronatukien loppumaksatuksissa. Toivomme, että yrittäjät ovat meihin yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä jatkossakin, toteaa Kehittämisyhtiö Witaksen yrityskehittäjä Maija Laahanen.

ELY-keskuksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä

Keski-Suomen ELY-keskuksen tilaston mukaan Witas-alueen yrityksille on myönnetty kehittämisavustusta noin 600 000 euroa. Tukea on saanut viisi yritystä Kinnulasta (69 320 €), yksi yritys Kivijärveltä (24 000 €), 16 yritystä Pihtiputaalta (225 080 €) ja 23 yritystä Viitasaarelta (298 080 €).

Yritykset pystyivät hakemaan ELY-keskuksen kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen sekä kehittämistoimenpiteiden toteuttamiseen. Rahoitus oli kohdennettu yrityksille, jotka työllistivät enintään 5 henkilöä. Myönnetyn rahoituksen lisäksi kehittämishankkeisiin sisältyy yrityksen 20 % omarahoitusosuus.

Koko Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalle rahoitusta myönnettiin noin 1 milj. euroa (Karstula 223 800 €, Saarijärvi 144 080 €, Kyyjärvi 40 00 € ja Kannonkoski 12 000 €). Koko Keski-Suomessa ELY-keskuksen poikkeusrahoitusta on myönnetty noin 13,3 milj. euroa.

Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa

Business Finlandin julkaiseman tilaston mukaan kehitysrahoitusta on myönnetty Witas-alueen yrityksille noin 1,6 milj. euroa. Tukea on saanut kolme yritystä Kinnulasta (31 100 €), yksi yritys Kivijärveltä (100 000 €), kahdeksan yritystä Pihtiputaalta (430 550 €) ja 17 yritystä Viitasaarelta (1 039 888 €).

Yritykset pystyivät hakemaan Business Finlandin rahoitusta esiselvitykseen sekä kehittämistoimenpiteiden toteuttamiseen. Rahoitus oli kohdennettu yrityksille, jotka työllistivät enemmän kuin 5 henkilöä. Myönnetyn rahoituksen lisäksi kehittämishankkeisiin sisältyy yrityksen 20 % omarahoitusosuus.

Koko Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalle rahoitusta on myönnetty noin 2,8 milj. euroa (Karstula 253 309 €, Saarijärvi 707 360 €,  Kyyjärvi 179 960 € ja Kannonkoski 26 392 €). Kaikki keskisuomalaiset yritykset ovat saaneet Business Finlandin kehittämisrahoitusta yhteensä noin 35,6 milj. euroa.

Yksinyrittäjätuki

Witas-alueen kunnat myönsivät alueensa yksinyrittäjille tukea yhteensä 188 000 €. Kinnulassa tuen sai 12 yrittäjää, Kivijärvellä 6 yrittäjää, Pihtiputaalla 35 yrittäjää ja Viitasaarella 41 yrittäjää. Kertaluontoinen 2 000 euron tuki oli tarkoitettu yksin taloudellista toimintaa harjoittavalle päätoimiselle yrittäjälle, jonka liikevaihto oli koronan seurauksena laskenut merkittävästi.

Kustannustuki

Valtiokonttorin yleistä kustannustukea on Witas-alueella myönnetty kahdelle yritykselle Kivijärvellä sekä kahdelle yritykselle Kinnulassa, yhteensä noin 10 800 euroa. Kustannustuki oli tarkoitettu tiettyjen toimialojen yrityksille, joiden liikevaihto oli pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla oli vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Tukea ei myönnetty, mikäli yrityksen vertailukauden liikevaihto oli yhteensä alle 20 000 euroa tai mikäli maksettava tukisumma olisi ollut alle 2 000 euroa. Viimeisimmän tiedon mukaan kustannustuki otettaisiin uudelleen käyttöön vuoden 2020 lopulla.

Ravitsemisliiketoiminnan ja maatalouden koronarahoitukset

Ravitsemisyritykset ovat voineet hakea KEHA-keskuksesta hyvitystä toiminnan rajoittamisesta sekä tukea työntekijän työllistämiseen toiminnan käynnistyessä uudelleen. Tukia on tähän mennessä saanut yksi yritys Kinnulasta, yksi yritys Kivijärveltä, kahdeksan yritystä Pihtiputaalta ja seitsemän yritystä Viitasaarelta, yhteensä noin 76 500 euroa. Tukihaku uudelleentyöllistämiseen on käynnissä lokakuun loppuun saakka.

Väliaikaista koronakriisitukea voivat hakea myös maaseudun mikroyritykset sekä maatalouden alkutuotannon ja kalatalouden yritykset.

Yrityksen kehittämisavustukseen on tehty väliaikaisia muutoksia syksylle 2020

Valtioneuvosto on väliaikaisella asetusmuutoksella mahdollistanut yrityksen kehittämisavustuksen myöntämisen ns. väliaikaisena valtiontukena, jonka yrityskohtainen enimmäismäärä on 800 000 euroa. ELY-keskusten myöntämää yrityksen kehittämisavustusta voivat asetusmuutoksen myötä näin ollen saada myös sellaiset yritykset, joille avustusta ei aiemmin ole ollut mahdollista myöntää yrityksen 200 000 euron de minimis -kiintiön täyttymisen vuoksi. Lisäksi kehittämisavustusta on mahdollista myöntää pienille yrityksille, jotka ovat olleet vaikeuksissa aiemmin kuin 1.1.2020. Tässä yhteydessä pienellä yrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 50 työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto tai taseen loppusumma on enintään 10 miljoonaa euroa. Muutoksilla on tarkoitus parantaa yritysten mahdollisuuksia selvitä koronaepidemian aiheuttamista vaikeuksista. Muutokset ovat väliaikaisia ja voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.


Lisätietoja:
Tapani Laitinen, toimitusjohtaja
Kehittämisyhtiö Witas Oy
puh. 040 152 0112
tapani.laitinen(at)witas.fi

 
Päivitetty 22.10.2020

VIITASAARI
Wiitakeskus
Keskitie 4
44500 Viitasaari

PIHTIPUDAS
Kunnantalo
Keskustie 9
44800 Pihtipudas

KINNULA
Toritalo (ent. OP)
Keskustie 47
43900 Kinnula

KIVIJÄRVI
Kunnantalo
Virastotie 5
43800 Kivijärvi

YHTEYSTIEDOT
014 577 6200
info(at)witas.fi
henkilöstö
yhteydenottolomake

facebook-sivujen linkki

instagram-tilin linkki

linkedin-sivujen linkki

 

 

Lisätietoa sivuston evästekäytännöstä »